واژه ی اهمال کاری Procrastination از دو کلمه ی لاتین گرفته شده است. Pro به معنی “برای” و Cras به معنی ” فردا” است . ترجمه ی تحت اللفظی این کلمات (( موکول کردن کاری به فردا )) است.
اهمال کاری چیست؟
اهمال کاری یک اختلال روانی است که افراد را از رسیدن به توانایی های بالقوه شان در زندگی باز می دارد. اگر فردی پشتکار، تمرکز، عمل گرایی، انضباط شخصی نداشته باشد، دچار اهمال کاری خواهد شد. اهمال کاری یعنی به تعویق انداختن کارهایی است که می دانیم باید همین حالا انجام بدهیم. اهمال کاری نقطه ی مقابل بهره وری است. برای داشتن بهره وری باید اقدامی انجام دهیم تا بتوانیم کار ها را جلو ببریم. وقتی اهمان کاری می کنیم همه چیز را تا فردا، هفته آینده و در بعضی موارد تا ابد عقب می اندازیم.
تشبیه اهمال کاری به اعضای بدن
هر مولفه اهمال کاری را به یک قسمت از بدن تشبیه می کنم تا متوجه اهمیت هر یک از آنها بشوید:
تمرکز ((سر)): توانایی شما برای دنبال کردن و به نتیجه رساندن کاری، توانایی تمرکزتان را نشان می دهد.
این تمرکز است که سر شما را در مسیر درست و نگاهتان را به سمت هدف نگه می دارد.
تمرکز مانند مکانی است که افکار شما را هدایت می کند و به اقداماتتان جهت می دهد تا تصوراتتان را به واقعیت تبدیل کنید.
انضباط شخصی ((ستون فقرات)): نظم و انضیاط شخصی شما را قادر می سازد کارهایی که باید انجام شوند را انجام دهید حتی اگر دلتان نمی خواهد آن کارها را بکنید. این مهارت به معنی توانایی کنترل خود است که بتوانید تمرکز و قدرت خود را حفظ کنید تا کارهای مهمی که برای دستیابی به اهدافتان ضروری هستند را بدون توجه به عوامل حواس پرتی یا وسوسه ها به انجام برسانید. انضباط شخصی به شما قدرت می دهد تا اعمال و افکار، احساسات خود را تنظیم کنید. همان طور که سر به ستون فقرات متصل است، تمرکز نیز به انضباط شخصی وصل است.
تمرکز به شما نظم و انضباطی را می دهد که برای پیگر بودن به آن نیاز دارید.
عمل کردن (( دست ھا و پاها)): برای غلبه بر اهمال کاری باید عمل کردن را در اولویت قرار دهید و در مورد چیزهایی که می خواهید بدست بیاورید برنامه ریزی داشته باشید و اقدام بکنید . توجه داشته باشید که اقدام کردن به معنی انجام کار زیاد نیست.
پشتکار ((قلب)): ثبات قدم و پشتکار به معنای تسلیم نشدن است. ثبات قدم یعنی سر سختی برای پرش از روی موانع و هر چقدر هم که این موانع بلند به نظر برسند مهم نیست.
فقط زمانی میتوانید میزان ثبات قدم داشتن خود را بسنجید که کاری را شروع کرده باشید و با چالش های آن کار رو به رو شده باشید.
چرا اهمال کاری می کنیم ؟
دو دلیل عمده وجود دارد که به سختی می توانیم کاری که شروع کرده ایم را پیگیری و دنبال کنیم.
- تاکتیک های بازدارنده
- موانع روان شناختی
3 تکنیک جلوگیری از اهمال کاری
تاکتیک های بازدارنده به معنی بهانه هایی است که ما آن ها را می تراشیم تا استفاده غلط از زمانی که به ما داده شده است را توجیه کنیم. تاکتیک های بازدارنده اهمال کاری شامل:
- تعیین اهداف اشتباه
- مدیریت زمان ضعیف
- درگیر حواس پرتی یا وسوسه شدن
تعیین اهداف اشتباه
وقتی اهداف خیلی سخت یا خیلی انتزاعی تعیین می کنید، در حال آماده کردن خودتان برای شکست هستید. با اهداف اشتباه هرگز به مقصد نخواهید رسید. وقتی بیهوده تلاش کنید در نهایت صبر خود را از دست داده و تسلیم خواهید شد. این وضعیت زمانی ایجاد می شود که نمی دانید برای دستیابی به اهدافتان چه کاری باید انجام دهید.
پیشنهاد مطالعه: طرحواره شکست
مدیریت زمان ضعیف
مدیریت زمان خوب به این معنی است که شما قادر به تعیین زمان بندی برای کارها باشید، تخمین خوبی از زمان مورد نیاز برای انجام آن فعالیت ها داشته باشید.
با مدیریت زمان خوب، یک برنامه به صورت استراتژیک سازمان میابد و به سرعت دنبال می شود.
مدیریت زمان ضعیف شامل نداشتن انضباط شخصی، برنامه ریزی ،تمرکز و یا سازمان دهی است. مدیریت زمان ضعیف منجر به اثر دومینو
می شود و سایر برنامه های ما را نیز به تعویق می اندازد.
درگیر حواس پرستی یا وسوسه شدن
توجه داشته باشید که خلاص شدن از حواس پرتی ها و وسوسه ها غیر ممکن است. مشکل اصلی وسوسه ها و حواس پرتی ها نیستند بلکه مشکل این است که ما توانایی مدیریت آن ها را نداریم. با این وجود ها می توانیم آن ها را از طریق الگوهای استفاده متعادل و سالم و پرهیز استراتژیک مدیریت کنیم. در ابتدا باید بفهمید که چه چیزی باعث حواس پرتی و وسوسه در شما می شود؟ در مرحله ی بعد کافی است بدانید که نیازی نیست خود را کاملاً از این موارد محروم کنید، استفاده از آن ها در حد اعتدال کافی است.
موانع شناختی چیست و چه انواعی دارد؟
موانع روان شناختی مکانسیم های ناخودآگاه و درونی هستند که مانع موفقیت ما می شوند.
آن ها در درون ما هستند اما مانع از انجام اقدامات بیرونی توسط ما می شوند.
انواع موانع روان شناختی شامل :
- نداشتن خود آگاهی
- کمال گرایی به دلیل ناامنی
- تنبلی و نداشتن انضباط
- ترس از شکست، طرد شدن و قضاوت شدن
نداشتن خود آگاهی
هنگامی که به دلیل نگرانی از اشتباه کردن، ناحیه ی آرامش خود را ترک نکنیم، هرگز به توانایی بالقوه خود پی نخواهیم برد. در نتیجه ی خارج نشدن از ناحیه ی آرامش، بسیاری از علائق و خواسته ها و توانایی های ما از دید خود و دنیا پنهان می ماند.
پیشنهاد مطالعه: ذهن آگاهی
کمال گرایی به دلیل ناامنی
اگر به دلیل ترس از نداشتن مهارت کافی و نا امنی عمیق شروع به اقدام نکنید و یا تا زمانی که بطور کامل خوب نبودید برای کاری اقدام نکنید، همیشه در دام اهمال کاری خواهید افتاد.
تنبلی و نداشتن انضباط
نداشتن انضباط باعث می شود که وقت خود را صرف امور حواس پرت کننده و وسوسه انگیز کنید و اراده کافی برای شروع یا ادامه کارتان را نداشته باشید. بدن ما برای حرکت به قدرت اراده نیاز دارد. در حالی که نظم و انضباط همان تمرکزی است که اراده ما را به سمت هدف هایمان هدایت می کند. وقتی اراده و انضباط وجود نداشته باشند ما در حالت این بی تحرکی باقی می مانیم و نمی توانیم هدف هایمان را پیگیری کنیم.
ترس از شکست ،طرد شدن و قضاوت شدن
ترس از شکست، طرد شدن و قضاوت شدن ما را فلج کرده و از تلاش برای رسیدن به اهداف مان باز می دارد. ما فکر می کنیم که با اقدام نکردن، امکان انجام کاری که منجر به قضاوت منفی می شود را از بین می بریم. اگر برای انجام کارهایی که ما را به چالش می کشند تلاش نکنیم، شکست خوردن غیر ممکن است. با این حال شما در لحظه ای که تصمیم می گیرید تلاش نکنید، شکست می خورید.