همه انسان ها به دنبال رابطه ای متعهدانه، مطمئن و آرام هستند و در سایه چنین رابطه ای به رشد و بالندگی می رسند برای حفظ این رابطه لازم است چارچوب و قواعدی خاص تعیین شود، اگر یکی از زوجین از این چارچوب و قواعد تخطی کند، خیانت اتفاق می افتد. خیانت آفت رابطه است و موجب فروپاشی آن می شود. خیانت یکی از مسائل حائز اهمیت در حوزه زوج درمانی و روابط بین فردی است که می تواند زندگی مشترک زوجین را تحت الشعاع قرار داده و موجب دگرگونی های بزرگی شود. مسلما خیانت در یک لحظه اتفاق نمی افتد و دلایل آن متعدد و فراوان است بنابراین ما قصد داریم به بررسی خیانت و دلایل آن بپردازیم.
7 دسته از افرادی بیشتر مستعد خیانت کردن هستند
- افرادی که به راحتی دروغ می گویند و دروغگو های خوبی هستند مستعد خیانت نیز هستند.
- افرادی که رنج دیگران را بی اهمیت قلمداد می کنند و به راحتی از کنار آن عبور می کنند، بیشتر از افراد همدل مستعد خیانت کردن هستند.
- افراد بدون تعهد که نسبت به مسائل مالی، خانوادگی، شغلی یا شخصی تعهدی ندارند نیز جزو کسانی هستند که زمینه خیانت کردن در آن ها وجود دارد، ناگفته نماند که در مورد تعهد فاکتورها و عوامل شخصیتی تاثیرات بسزایی دارند بنابراین باید اختلالات شخصیتی در بررسی مسئله خیانت لحاظ شود. درصد خیانت کردن در بین افراد دارای اختلال شخصیتی هیستریونیک(نمایشی)، خودشیفتگی، پارانویا و اختلال دوقطبی بیشتر از سایرین است. به عنوان مثال فردی که دارای اختلال دوقطبی است و در دوره مانیا به سر می برد ممکن است به سبب هیجان زایی و هیجان خواهی بالا مستعد خیانت باشد.
- اگر فردی در طول زندگی خود، والدینی داشته باشد که مرتکب خیانت می شدند، مدام به یکدیگر دروغ می گفتند یا مسائل مهم را از یکدیگر پنهان می کردند، امکان الگوبرداری فرد از آن ها وجود دارد. بنابراین توصیه می شود پیش از ازدواج تمامی زمینه ها را در نظر بگیرید.
- افرادی که در خانواده هایی سرد پرورش یافته و هیجان و آرامش لازم را از خانواده به دست نیاورده اند، با مشاهده هیجان در بیرون از خانواده به سمت آن میل پیدا می کنند. به طور کلی می توان گفت زوجینی که صرفا با یکدیگر زنده مانی می کنند و هیچ زمان مشترکی را با یکدیگر سپری نمی کنند، با یکدیگر مکالمات روزانه، تفریحات مشترک و تعاملات لازم را ندارند بیشتر مستعد خیانت هستند. به عبارت دیگر می توان گفت خانواده سالم خانواده ای است که در طول روز دست کم یک وعده غذایی را با یکدیگر میل کنند.
- بی توجهی، تحقیر یا نادیده گرفتن یکی از طرفین توسط دیگری می تواند موجب شود که او به خیانت کردن ترغیب شود زیرا مدام به طرف مقابل محبت می کند اما نادیده گرفته می شود و این خشم فرو خورده موجب خیانت می شود. در صورتی که اگر فرد رفتار بالغانه داشته باشد می تواند به جای فرو خوردن خشم، آن را مدیریت شده بیان کند نه اینکه با سرکوب مداوم موجب بروز آن به شکل خیانت شود.
- فردی که قدرت نه گفتن ندارد، اگر در شرایط خیانت قرار بگیرد مرتکب خیانت می شود.
پیشنهاد مطالعه: اشتباهات رابطه
18 دلیل اصلی خیانت
- تنوع طلبی: یکی از دلائل اصلی خیانت تنوع طلبی یکی از طرفین است که بیشتر در بین آقایان دیده می شود و دلایل متنوعی دارد که از حوصله این مقاله خارج است.
- سردی در رابطه: اگر زوجین دیگر کشش، تمایل و محبت سابق را به یکدیگر نداشته باشند، می توانند در دام خیانت بیافتند.
- ازدواج اجباری: ازدواجی که مبتنی بر زور و اجبار باشد و تمایلی در آن وجود نداشته باشد می تواند منتج به خیانت شود.
- انتقام و تلافی: گاهی یکی از طرفین صرفا به دلیل تلافی کارهای طرف مقابل و گرفتن انتقام دست به خیانت می زند.
- عدم تامین نیازهای جنسی: اگر یکی از طرفین دچار مشکلات و ناتوانی جنسی باشد زمینه خیانت را در طرف مقابل به وجود می آورد.
- کنجکاوی: معاشرت با افرادی که مسائل شخصی و تجربیات خود از خیانت را بیان می کنند موجب بروز کنجکاوی در فرد شده و او را به سمت خیانت سوق می دهد، این مسئله نیز در آقایان بیشتر دیده می شود.
- احساس ناامنی در رابطه: اگر شریک زندگی فرد مدام او را با ترک کردن و طلاق تهدید کند رابطه را با خطر خیانت مواجه می کند.
- انتظارات غیر واقعی جنسی: تماشای فیلم های جنسی غیرواقعی موجب شکل گیری توقعاتی کاذب از طرف مقابل می شود که در صورت برآورده نشده به خیانت منتج می گردد.
- آشیانه خالی: اگر زوجین از ابتدا با یکدیگر دچار مشکلاتی بوده و صرفا به دلیل وجود فرزندان از طلاق بپرهیزند زمانی که تمام فرزندان تشکیل خانواده داده یا از والدین جدا می شوند، از هم گسستگی رابطه آن ها نیز محتمل می شود.
- مقایسه رابطه خود با دیگران: یکی دیگر از افت های رابطه زناشویی مقایسه های بی دلیل با دیگران است.
- عدم اعتماد به نفس افراد: برخلاف تصور عموم افرادی که دست به خیانت می زنند، اعتماد به نفس پایینی دارند لذا برای اثبات خود و جذابیت شان مرتکب خیانت می شوند.
- پرورش یافتن در خانواده های بی بند و بار: افرادی که در خانواده های بدون چارچوب و قانون رشد یافته اند بیشتر مستعد خیانت هستند اما این مسئله مطلق نیست.
- عدم تحمل تنهایی: گاهی یکی از طرفین بنا بر دلایلی مجبور به دوری از خانواده می شود و به دلیل ضعف شخصیتی، تاب تحمل تنهایی را ندارد بنابراین دست به خیانت می زند.
- دوران مجردی کوتاه: ازدواج زودهنگام موجب سرکوبی هیجانات و آزادی در فرد می شود و زمینه خیانت را فراهم می کند.
- مسائل اقتصادی: گاهی تجملات و ثروت زیاد بدون داشتن ظرفیت وجودی کافی موجب خیانت می شود.
- مد گرایی: فردی که احساس می کند طرف مقابلش قدیمی و بی توجه به مد روز است ممکن است مرتکب خیانت شود.
- اعتیاد: داشتن هر نوع اعتیادی به مواد مخدر یا الکل می تواند فرد مقابل را به خیانت تشویق کند.
- فضای مجازی: فضای مجازی به سبب گسترش فضای ارتباط گیری می تواند اسباب خیانت را فراهم کند.
مکانیزم خیانت در خانم ها متفاوت است با آقایان زیرا یک زن ابتدا به طرف سوم علاقه مند شده و سپس وارد خیانت می شود بنابراین تامین نیازهای عاطفی خانم ها اهمیت زیادی دارد و از خیانت پیشگیری می کند.