ضمیر ناخودآگاه نقش بسیار مهمی در زندگی افراد ایفا می کند اما به علت ناهشیار بودن این بخش و عدم آگاهی انسان به آن معمولا از دیده ها مغفول می ماند. مسئله حائز اهمیت این است که چطور می توان ناخودآگاه را مجاب به برنامه ریزی مجدد کرد؟
به منظور درک اهمیت ناخودآگاه به این مسئله توجه کنید که در هنگام خواب مشاعر شما از کار می افتد و بخش خودآگاه شما دیگر فعالیتی ندارد اما بخش ناخودآگاه حتی در حالت خواب نیز در حال فعالیت، تکاپو، تجزیه و تحلیل است. در واقع ضمیر ناخودآگاه در تمامی ساعات و لحظات شبانه روز بی وقفه در حال فعالیت است.
تاثیر ضمیر ناخودآگاه در زندگی
۹۵ تا ۹۷ درصد فعالیت های انسان منوط به بخش ناخودآگاه است و ناخودآگاه انسان از قبل برای آن ها تصمیم گرفته است حتی زمانی که از بخش خودآگاه تان صحبت می کنید بازهم از ناخودآگاه خود بهره می جویید.
قالب تصمیماتی که در هشیاری می گیرید به بخش ناخودآگاه شما مربوط می شود، تصمیم گیری درباره تغییر عادات، سبک زندگی، روابط و… از این دسته محسوب می شوند در واقع هشیار شما تابعی از ناهشیار شما است و در ذهن ناهشیار شما تصمیمات به شکلی متفاوت از تصورات هشیار شما در حال انجام است.
ممکن است شما برنامه ریزی هایی در هشیار خود انجام دهید اما در سطح عمل به انجام نرسد زیرا ناهشیار شما اجازه نمی دهد و در مواقع حساس خودآگاه شما به روی خودآگاهتان چرخش می کند.
در سطح ناخودآگاه کار ها بر مبنای عادات انجام می شوند و عادات را نمی توان تغییر داد و برای تغییر ناخودآگاه باید عادات خود را تغییر دهید انسان در دراز مدت این توانایی را دارد که ناخودآگاه خود را برنامه ریزی مجدد کند اما زحمت زیادی می طلبد. البته این تکنیک ها نیازمند تمرین، ممارست و صرف زمانی طولانی هستند.
تکنیک های تغییر ناخودآگاه
یکی از راه های تغییر ناخودآگاه تکنیک تفکر ۱۵ دقیقه ای قبل از خواب است که کم وکیف آن در حوصله این مقاله نمی گنجد. با آگاهی بر یکسری از تکنیک های روانشناختی می توانید مبنای ناخودآگاه خود را تغییر دهید. در ادامه به صورت خلاصه به برخی از این تکنیک ها می پردازیم.
نوشتن برنامه های فردا
یک راهکار، نوشتن برنامه های فردا در یک دفترچه و مرور کزدن آن ها قبل از خواب است، یک روز بزرگ از صبح آغاز می شود و انسان های بزرگ در طول روزهای بزرگ به بزرگی رسیده اند و یک صبح بزرگ با برنامه ریزی از شب قبل به دست می آید.
مرور اهداف کلان و جرئی
راهکار بعدی این است که هر شب اهداف کلان و جزئی خود را مرور و بروز رسانی کنید، مغز شما باید مانند کامپیوتری باشد که مدام خود و اهداف خود را بروز رسانی کند.
همانطور که یادگیری راه رفتن ،دوچرخه سواری، رانندگی و … به مرور در فرد تبدیل به عادت می شود و در ناخودآگاه لانه گزینی می کنند. حتی اگر فرد پس از سالها رانندگی نکردن، پشت فرمان اتوموبیل بشیند بازهم می تواند مهارت خود را حفظ کنند. اهداف شما باید مانند این مهارت ها در شما نهادینه شوند.
برخی افراد تصور می کنند طراحی و تصور یک هدف کافی است تا مغز برای رسیدن به آن تلاش و برنامه ریزی کند در حالی که باید هر شب روی اهداف تان برنامه ریزی کنید. پیشنهاد می شود که در دفترچه یا روی یک تخته وایت برد اهداف، خواسته ها و آرزوهای خود را بنویسید و مدام آن ها را مرور کنید تا تبدیل به نشخوار ذهنی تان شوند. ذهن ناخودآگاه برنامه ریزی خود را با تکرار و تمرین و ممارست انجام می دهد و بهترین زمان برای مرور و تکرار هنگام شب و قبل از خواب است تا مغز بتواند در پروسه خواب و راه اندازی امواج مغزی روی آن ها کار کند.
قدردانی روزانه
راهکار دیگر این است که هر شب قبل خواب قدردان و قدرشناس باشید. برای قدرشناس بودن می توانید برای یکی از عزیزان تان یک پیام تشکر ارسال کنید و از اینکه هستند از آن ها تشکر کنید. این قدردانی به ذهن ناهشیار شما حس صلح، آرامش، ثبات و فراوانی را القاء می کند. ذهنی که قدر دان است احساس آرامش و امنیت می کند و ضمیر ناخودآگاه در آرامش و امنیت بهتر می تواند برنامه ریزی کند.
افراد قدرشناس دنیا را بهتر می بینند و شرایط را بهتر درک می کنند. وقتی از دیگران تشکر و قدردانی می کنید، حریم امن ایجاد می کنید و در این امنیت ضمیر و ذهن ناخودآگاه شما را بالنده می کند درحالی که حس عدم امنیت ناخودآگاه شما را مشوش می کند.
درخواست از ضمیر ناخودآگاه
راهکار بعدی این است که از ضمیر ناخودآگاه تان درخواست داشته باشید یعنی قبل از خواب با ذهن هشیار خود از ذهن نا هشیار تان چیزی درخواست کنید یعنی گفتگوی درونی بین خودآگاه و ناخودآگاه تان داشته باشید و زمان مناسب برای این درخواست قبل از خواب است زیرا فعالیت ناخودآگاه در خواب بهتر است چراکه یک کودک نوپایی به نام خودآگاه برای او مزاحمت های زمان بیداری را ایجاد نمی کند.
معمولا افراد قبل خواب به چالش ها و مشکلات های فردا که انتظارشان را می کشد، فکر می کنند درحالی که این زمان بهترین موقع برای فکر کردن به خواسته ها و برنامه ریزی های تان است که می توانید به تغییر روابط، شغل، برنامه روزانه یا تحصیلی تان فکر کنید.
توضیحات تکمیلی درباره تغییر ضمیرناخودآگاه
شاید برایتان پیش آمده است که بر اثر تشنگی یا گرما از خواب بیدار شده و هنگام آب خوردن ناگهان جواب سوالی که مدت ها ذهنتان را مشغول کرده بود، بیابید. دلیل این پدیده این است که مغز در هنگام خواب در حال پردازش افکار و اطلاعات است پس عاقلانه نیست که قبل از خواب به مسائل منفی و ناخوشایند فکر کنید زیرا مغز و ناخودآگاه تان در طول خواب بر روی آن ها پردازش انجام می دهد.
فراموش نکنید ناخودآگاه انسان بسیار قدرتمند تر از خودآگاه اوست پس اگر سوالی برایتان پیش بیاید که در آن لحظه جوابی برای آن نیابید، به دنبال جواب در بخش خودآگاهتان نباشید و فقط به ناخودآگاه خود زمان بیشتری بدهید.
این تکنیک ها باید هر شب انجام شوند تا نتیجه بخش باشند. اگر مدام تکرار و تمرین داشته باشید و نتیجه ای نگیرید نگران نباشید زیرا ناخودآگاه شما مدتی بعد به آن پاسخ خواهد داد.
ضمیر ناخودآگاه شما با برنامه هایی که از کودکی توسط والدین یا خود شما به آن ها داده اید کار می کنند مثل کامپیوتری که با برنامه هایی که بر روی آن نصب شده است، کار می کند. اگر از برنامه هایی که در زندگی دارید راضی نیستید باید آن را تعویض کنید.
زبان ضمیر ناخودآگاه
برای گفتگوکردن با ناهشیار باید زبان آن را بلد باشید و یکی از راه های ارتباط با ناخودآگاه هیپنوتراپی است. یک هیپنوتراپیست حاذق در هیپنوتراپی امواج مغزی شما را مانند امواج مغزی یک کودک آرام کرده و به سطح تتا می رساند لذا از تلاطم خارج می شود و شما می توانید با آن ارتباط برقرار کنید. هیپنوتراپی در واقع آهنگ و ریتم ذهن شما را تحت الشعاع قرار می دهد تا توانایی برقراری ارتباط با نا هشیار خود را داشته باشید.
فراموش نکنید که تغییر ناخودآگاه نیازمند تمرین و زمان زیادی است و مسلما با یک یا دو ماه تمرین کردن تغییر به دست نمی آید چراکه برنامه های ناهشیارتان سال هاست در شما نهادینه شده اند لذا باید برای تغییر آن پیوستگی و شکیبایی داشته باشید.