افراد پارانویا شکاک هستند و به تمام پدیده ها و انسان ها به دیده شک، سوء ظن و بدبینی می نگرند.این افراد در وهله اول انرژی خود را تحلیل می برند و در وهله بعد انرژی اطرافیان شان را.
علت پارانویا
الف)دوران کودکی: علت شکل گیری پارانویا ریشه در کودکی دارد. زمانی که کودک در سنین صفر تا یک سالگی قرار دارد(معادل مرحله اعتماد در برابر بی اعتمادی اریکسون) باید به نیاز های او توجه و رسیدگی شود.اگر نیاز های کودک در این سنین برطرف نشوند یا کودک توجه و امنیت لازم را از مادر و محیط دریافت نکند، مستعد اختلال پارانویا در بزرگسالی می شود.
از نظر روانشناسی دو نوع مادر وجود دارد: پستان خوب و پستان بد
در پستان خوب، مادر از کودک مراقبت می کند، هنگام شیر دادن او را نوازش می کند،عواطف او را در نظر می گیرد، نیاز های کودک را نادیده نمی گیرد و بلافاصله به آن ها پاسخ می دهد، به گرسنگی، تشنگی، دما، لباس و امنیت کودک اهمیت می دهد.
در ارتباط خوب، نوازشگری پوست نوزاد اهمیت زیادی دارد.اگر این موارد رعایت شوند، کودک در بزرگسالی دارای عزت نفس و اعتماد به نفس خوبی خواهد بود.
در پستان بد،کودکان اغلب ناخواسته هستند و به درستی در آغوش گرفته نمی شوند، توسط مادر نوازش نمی شوند، به نیاز های گرسنگی، بهداشت و امنیت آن ها به درستی رسیدگی نمی شود در نتیجه این کودکان اعتماد و امنیت را دریافت نمی کنند و مستعد اختلالات بسیاری در بزرگسالی می شوند که یکی از این اختلالات، پارانویا می باشد.
از طرفی اغلب افراد پارانویا در دوران کودکی مورد آزار جنسی و جسمی قرار گرفته اند یا شاهد آزار دیگری بوده اند.
ب)علاقه کورکورانه و بیمارگون:
علاقه وافر و کورکورانه، یکی دیگر از علل پارانویا است. مردی که همسرش را به صورت افراطی دوست دارد ناخواسته نسبت به دیگران دید منفی پیدا می کند، چرا که تصور می کند دیگران می خواهند آن ها را از یکدیگر جدا کنند.
چگونه با افراد پارانویا رفتار کنیم؟
۱_با این افراد وارد بحث و جدل نشوید چرا که آن ها با دلیل و استدلال قانع نمی شوند و بحث با آن ها اتلاف انرژی است.
۲_با این افراد صادقانه رفتار کنید، افراد پارانویا به سبب شکسته شدن اعتمادشان در کودکی است که به همه سوء ظن دارند و اعتماد نمی کنند، اگر رفتار شما با آن ها صادقانه نباشد، این بی اعتمادی را در آن ها تشدید می کنید. در نتیجه شما نباید با رفتار های مبهم شک آن ها را تشدید کنید و باید با صداقت و سراحت رفتار کنید.
۳_ از فرد بخواهید تا زمانی که ادله محکم و قابل اتکایی برای شک هایش ندارد، از شما سوالی نپرسد.پرسیدن سوالات متعدد، موجب تقویت بیشتر پارانویا در این افراد می شود.
۴_تبدیل به یک گزارشگر شوید،پیش از اینکه او سوالی بپرسد همه چیز را واضح و جز به جز برای او توضیح دهید و شفاف سازی کنید بااینکار به مرور حوصله او سر رفته و از سوال پرسیدن دست می کشد.
۵_با قاطعیت بر خورد کنید، البته باید شخص مورد نظر و شرایط را هم در نظر بگیرید.
در مراحل حاد تر این افراد باید رواندرمانی و روانکاوی شوند تا اختلالشان درمان شود.
چهههه جالب