انعطاف پذیری یعنی موفقیت درسازگار شدن با شرایط پر استرس. که این سازگاری شامل بُعد هیجانی و رفتاری می شود.
از عوامل موثر بر انعطاف پذیری می توان به ژنتیک و محیط اشاره کرد. محیطی که کودک در آن رشد می یابد و رابطه او با والدین در تقویت انعطاف پذیری تاثیر بسزایی دارند. افراد دارای تاب آوری بالا و خُلق سازش پذیر ، به دلیل اینکه توانایی سازگاری با محیط های مختلف را دارند و شرایط را آسان تر می پذیرند، مهارت های بین فردی و سازنده را بهتر از سایرین می ‌آموزند.
هوش نیز یکی از فاکتور های موثر در انعطاف پذیری افراد تاب آور است. این مؤلفه در بعد جامعه شناختی اهمیت بسیاری دارد.
به همین منظور در کشورهای پیشرفته، متخصصین بر روی افزایش مهارت تاب آوری تمرکز می کنند تا میانگین هوش هیجانی جامعه رشد کند و افراد بتوانند ابتدا خود و سپس دیگران را بهتر درک کنند و تعاملاتی سازنده و سالم را پایه ریزی کنند و خطا ها و بحران های زندگی را به حداقل برسانند.

▪️ ویژگی های افراد تاب آور
1. نقطه مقابل افراد غیر منعطف و جزم اندیش، افراد تاب آور هستند که منعطف بوده و تاب تحمل تغییرات را دارند و می توانند دست به انجام کارهایی بزنند که موجب پیشرفت و شکوفایی آن ها می شود. حتی اگر مسیر جدید ، خلاف جهت فعلی آنها باشد.
2. افراد تاب آور جسارت خاصی در پذیرش و تغییر افکار و باور ها دارند و می توانند حرکت های سازنده را انتخاب کنند و در برابر تغییر مقاومت نمی‌ کنند. زیرا آگاه هستند که اگر افکار خود را تغییر ندهند ، محکوم به نابودی هستند. از این رو انسان های تاب آور خلاق اند و می‌ توانند به راحتی از دایره ی امن خود خارج شده و فراتر از چارچوب مقرر اندیشه ورزی کنند بخاطر همین قادرند راهبرد های زندگی خود را به روز کرده و ارتقا دهند.
3. رمز موفقیت انسان های منعطف در این است که افکار خود را بدون نگرانی از قضاوت دیگران بیان می کنند. زیرا حساسیتی نسبت به تایید و عدم تایید دیگران ندارند‌. به همین جهت کمتر دچار نگرش خصمانه شده ، و انرژی ذهنی و روانی خود را صرف تایید گرفتن از دیگران نمی کنند بلکه بر مسیر خود متمرکز هستند.
4.افراد تاب آور دوراندیش هستند. از موانع آگاه هستند و با محاسبات فکری، موانع احتمالی مسیر را بررسی کرده و تلاش می‌کنند از آن ها عبور کنند.
5. از مسیر های میانبر استفاده می‌کنند و شنونده های خوبی هستند. آن ها نظرات و تجربیات دیگران را شنیده و از مناسب ترين آن ها استفاده می کنند. افراد تاب آور خطاهای دیگران را تکرار نمی کنند و سوار بر بالِ تجربیات افراد آگاه، رو به جلو حرکت می کنند.
6. غرق در گذشته نیستند. افراد منعطف، نشخوار فکری ندارند و اجازه نمی‌دهند افکار منفی و شکست های گذشته آنها را تحت تاثیر قرار دهد و انرژی ذهنی آنها را زایل کند. معتقدند “گذشته ، درگذشته است”در نتیجه از لحظه حال خود استفاده می کنند. این افراد لحظه حال حضور دارند. “اکنون” را فدای آینده نمی کنند بلکه از تک تک لحظاتشان برای ساختن آینده استفاده می کنند. زیرا به این حقیقت آگاه هستند که هیچ دسترسی ای به گذشته و آینده ندارند و می‌دانند که تنها دارایی آن ها لحظه حال است.
7. قدرت درک بالایی دارند. در درک و تشخیص موقعيت های کاری و اجتماعی تبحر دارند. بنابراین می توانند در محیط خانواده و اجتماع ، تعاملات سازنده ای داشته باشند و از ارتباطات در جهت سازندگی و بهزیستی استفاده کنند.
8. افراد منعطف و تاب آور برای موفقیت هایی که به دست می‌آورند، مغرور نمی شوند و بسیار سنجیده عمل می کنند.آن ها با بردباری تلاش می‌کنند تا موفقیت های خود را تکرار کنند و بالنده شوند.
9.افراد منعطف در مقابل سختی ها تاب آوری و صبر دارند و برای رسیدن به هدف خود استمرار می ورزند و بیش از پیش تلاش می‌کنند تا سختی ها و موانع را پشت سر بگذارند و به آرمان خود نزدیک تر شوند.
مطالعات نشان می دهد، انعطاف پذیری اجتماعی و عاطفی به شما کمک می‌کند تا مکانیسم ‌های درستی برای سازش ایجاد کنید و در دوره های سخت و چالش برانگیز زندگی تعادل روانی خود را حفظ کنید تا بتوانید کنترل احساسات‌ را به دست گرفته و تعادلی نسبی در زندگی برقرار کنید.
پس با آگاهی از ویژگی های تاب آوری و ایجاد و تقویت آنها در خود ، قادر خواهید بود به هنگام نا ملایمات، معنایی مثبت در زندگی تولید کنید.

One Thought to “تاب آوری”

  1. لیلی

    راه تلاشگران بی همتا هموار باد.
    آرزوی توفیق دارم برای تک تک دلسوزان و درمانگران این پیج
    مچکریم💚💚💚💚

Leave a Comment