علت لجبازی چیست و به چه شکلی بروز و ظهور می کند ؟با افراد لجباز چطور باید رفتار کرد ؟
برای رسیدن به جواب این سوالات ابتدا باید پدیده لجبازی را شناخت .
لجبازی عبارت است از؛ پافشاری بر روی یک موضوع خاص که ممکن است در زمان های متفاوت به صور مختلف بروز و ظهور پیدا کند .
لجبازی یک بیماری نیست ، بلکه یک رفتار است بنابراین می توان آن را کنترل کرد اما زمانی به حد اختلال می رسد که با مشکلات دیگری مانند پارانوییا ، ترس ، عدم خودباوری و … همراه شود.
ممکن است بخشی از شخصیت افراد لجباز کامل رشد نکرده باشد به همین دلیل  می توانند رفتار های بچگانه ای داشته باشند .
شما در برخورد با این انسان ها متوجه می‌شوید که این افراد بر این باورند که فقط حرف خودشان درست است و منطق دیگری را  نمی پذیرند.
آیا لجبازی ذاتی و ژنتیکی است ؟
خیر یک سری عوامل ژنتیکی می‌تواند زمینه ساز این نوع رفتار شود ، اما لجبازی وراثتی یا ذاتی نیست بلکه یک مکانیزم است که انسان ها از آن استفاده می کنند.
این افراد اعتماد به نفس بسیار پایینی دارند به همین دلیل ترس از این دارند که اگر از موضع خود کوتاه بیایند و وارد یک موضع دیگر شوند از پس شرایط جدید برنیایند بنابراین ترجیح می دهند که بر سر موضعشان بایستند به عبارت دیگر این افراد ترس از مواجه با مسائل جدید دارند.

مقوله خود باوری در انسان های لجباز دچار مشکل است . انسان های لجباز سعی می کنند اقتدار و قدرت خودشان را بر یک موضوع معطوف کنند و روی آن موضوع پافشاری کنند که به نوعی اعتماد به نفس پایین خود را پوشش دهند .
اگر از این موضوع آگاه باشید که لجبازی افراد به دلیل عدم کفایت ، خود کم بینی و عدم اعتماد به نفس آن ها است طبیعتا نوع برخوردتان با افراد لجباز تغییر خواهد کرد .همچنین اگر مهارت نقد کردن و نقدپذیری را داشته باشید زمانی که از سمت این افراد مورد نقد قرار بگیرید مهارت انتخاب رفتار صحیح را خواهید داشت .
یکی از راه های مقابله با این افراد سکوت است . سکوت نه به معنای تایید بلکه به این معنا که به بحث و جدل با این افراد پرداخته نشود زیرا بحث و جدل با افراد لجباز شعله های وجودی آن ها را برافروخته می کند .
انسان های لجباز موقعیت شناس نیستند ، به عبارت دیگر این افراد گاها در موقعیتی لجبازی می‌کنند که ممکن است زندگی خود و حتی زندگی دیگران را نابود کنند .
راه مقابله با فرد لجباز این است که موقعیت شناس باشید.
فرد لجباز زمانی حرف شما را می‌پذیرد و کم کم شعله های لجبازی اش رو به افول و خاموشی می رود که در شما پدیده ایی به نام حسن جویی پیدا ‌کند بنابراین شما باید با حسن جویی از قسمت های تاریک شخصیتشان ویژگی های خوب آن ها را پیدا کرده و به خودشان بشناسانید .
افراد لجباز هنگام بحث و صحبت با دیگری دید بدبینانه ایی دارند زیرا ترس این را دارند که شخصیتشان زیر سوال برود اما با حسن جویی و تایید می توان اعتماد را در آن ها به وجود آورد تا احساس کنند هدف از بحث و صحبت به هیچ عنوان تخریب آن ها نیست .
برای این افراد هرگز نباید از لفظ « تو » و لفظی قاطعانه استفاده کنید. این مدل بیان می‌تواند آن ها را تحریک کند و زمینه را برای اشتعال لجبازی آماده کند بنابراین در مقابل افراد لجباز می‌ توان از چاشنی سکوت ، مدارا ،حسن جویی ‌، تایید ، بیان نکات مثبت، موقعیت سنجی و انتقاد به جا استفاده کرد و تا حدودی فرد را به سوی تعادل روحی و روانی سوق داد تا به خود آسیب نرساند.

Leave a Comment